Χάρτινα και ψηφιακά πορτοφόλια

Εδώ πρέπει να κάνω μια μικρή παρένθεση. Αφού τα Bitcoins δεν έχουν ύλη, ούτε τα διαχειρίζονται οι τράπεζες, πού στο καλό τα βάζεις αν τα αποκτήσεις;


Εδώ, ανακάλυψα ότι τα Bitcoins αποθηκεύονται σε πορτοφόλια (τί άλλο). Στον κόσμο όμως των cryptocurrencies, τα πορτοφόλια είναι διευθύνσεις. Ένα μεγάλο αλφαριθμητικό σύνολο που αντιστοιχεί σε μία διεύθυνση.

Για παράδειγμα 19BhuTzuCrpZxe5aCdEZvy47qxr4d5sHNq.

Σε αυτή την διεύθυνση, μπορεί κάποιος να δεχτεί νομίσματα. Εικονικά. Επειδή όμως όλες οι συναλλαγές αναλύονται από όλους, όλοι ξέρουν και βλέπουν τα πάντα. Αν θέλουν. Υπηρεσίες όπως το blockchain.info σου επιτρέπει να δεις για κάθε διεύθυνση ποιες συναλλαγές έχουν γίνει. Για να είναι έγκυρη μια συναλλαγή, θα πρέπει να έχει επιβεβαιωθεί (confirmation) από τους χρήστες του δικτύου και τα pools.

Οι διευθύνσεις αυτές είναι για να δέχονται νομίσματα του είδους τους. Αν δεν έχεις πορτοφόλι να δεχτείς νομίσματα, επισκέπτεσαι μια σελίδα, όπως οι παρακάτω:

Οι διευθύνσεις είναι τυχαίες. Τα πορτοφόλια αυτά λέγονται χάρτινα πορτοφόλια (paper wallets) και συνήθως, πέρα ότι μπορείς να τα τυπώσεις, έχουν και το QR code, για να μπορούν εύκολα να περαστούν οι διευθύνσεις σε κινητά ή τάμπλετ.

Κάθε όμως διεύθυνση, αντιστοιχεί και σε ένα κλειδί (private key), το οποίο είναι αυτό που χρησιμοποιείς για να ξοδέψεις τα νομίσματα που αντιστοιχούν σε μία διεύθυνση.

Το πλεονέκτημα ασφαλείας των χάρτινων πορτοφολιών, είναι ότι τα τυπώνεις, οπότε έχεις διαθέσιμα τα στοιχεία offline. Αν όμως χάσεις το χαρτί, χάνεις το πορτοφόλι. Μπορεί να έχεις την διεύθυνση που εισπράττεις και μπορείς να δεις και τί είχε μέσα. Χωρίς όμως το private key, δεν μπορείς να τα σπαταλήσεις.

Και με τον όρο σπατάλη, πέρα του να στείλεις Bitcoins σε κάποιον, πλέον πολλά καταστήματα και εταιρείες δέχονται συναλλαγές με Bitcoins, στην τρέχουσα συναλλαγματική αξία. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει να μεταφέρεις τα λεφτά της διεύθυνσης σε ένα κανονικό πορτοφόλι ή ένα online, με την χρήση του private key.


Αν βάλετε την διεύθυνση του χάρτινου πορτοφολιού σας σε μια μηχανή αναζήτησης στο block συναλλαγών, θα δείτε όλες τις κινήσεις της, όπως και το υπόλοιπο. Δημοφιλέστερη μηχανή είναι η παρακάτω:

Τα πορτοφόλια που εγκαθιστάς στον υπολογιστή σου είναι διαφόρων δυνατοτήτων. Αυτό που ανακάλυψα ψάχνοντας για πορτοφόλι, είναι ότι καταρχήν, πριν το πορτοφόλι πρέπει να εγκαταστήσεις όλο τον όγκο συναλλαγών (blocks) στον υπολογιστή σου. Όγκος που πλέον έχει φτάσει τα 30GB δεδομένων. Μέχρι τώρα δεν ήθελα να μπω σε αυτή την διαδικασία λόγω χώρου. Έμαθα όμως ότι υπάρχουν καλά πορτοφόλια που μπορούν να έχουν κρυπτογραφημένα τα στοιχεία ή να χρησιμοποιούν και έναν δεύτερο offline υπολογιστή, για επιβεβαίωση των συναλλαγών. Αυτά όμως είναι χρήσιμα για μεγάλο όγκο συναλλαγών. Εμείς είπαμε δεν αποκτήσαμε ακόμα το πρώτο μας Bitcoin.

Πάντα όμως ενδέχεται ο κίνδυνος της καταστροφής του μηχανήματος/σκληρού, με αποτέλεσμα να χαθούν όλα τα αυτοματοποιημένα κλειδιά (ειδικά αν δεν υπάρχει backup), άρα και όλα τα ηλεκτρονικά νομίσματα. Επίσης υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της υποκλοπής των δεδομένων από προσβλημένο μηχάνημα από κακόβουλο λογισμικό (ιό).

Και τί κάνουμε εμείς οι φτωχοί μεροκαματιάρηδες που προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τα πρώτα μας Satoshi;

Προσωπικά ξεκίνησα με χάρτινα πορτοφόλια και διαφορετικές διευθύνσεις για κάθε αναζήτηση. Όταν όμως ήρθε η ώρα να μαζέψω τα διάσπαρτα ψιλά, για να ψωνίσω (θα το δούμε παρακάτω αυτό το στάδιο) αποφάσισα να τα εισάγω όλα σε online πορτοφόλι.


Χρησιμοποιώ τρεις υπηρεσίες πορτοφολιών για ξεχωριστούς λόγους.

Το βασικότερο πορτοφόλι μου είναι εδώ:

<-- Αν ανοίξετε εδώ λογαριασμό, κερδίζετε 5$ σε BTC για αρχή :)

Για την είσοδο του χρήστη διαθέτει και δεύτερο επίπεδο πιστοποίησης (2-Step Verification) υποστηρίζοντας και μήνυμα SMS στο δηλωμένο κινητό ή/και εφαρμογή παραγωγής τυχαίων αριθμών Authy σε κινητό ή υπολογιστή.

Κρατάει το πορτοφόλι μου κρυπτογραφημένο και σε backup, οπότε εγώ κοιμάμαι ήσυχος.

Και το βασικότερο, έχει επιλογή να μεταφέρεις νομίσματα από ένα χάρτινο πορτοφόλι, εισάγοντας το private key. Χρήσιμη επιλογή, που δεν την βρήκα σε πολλές υπηρεσίες και σίγουρα θα σας χρειαστεί στο μέλλον, αφού για να ξοδέψετε τις οικονομίες σας από ένα χάρτινο πορτοφόλι, χρειάζεται οπωσδήποτε ένα κανονικό πορτοφόλι.

Έχω ανοίξει επίσης λογαριασμό εδώ:

Αυτή την υπηρεσία, την χρησιμοποιώ πάλι για ιδιαίτερους λόγους.

Ο βασικότερος είναι ότι συνεργάζεται με πολλά Faucets (σελίδες που μοιράζουν Satoshi και θα τις δούμε στην επόμενη ενότητα). Η συνεργασία αυτή επιτρέπει τα κέρδη να μπαίνουν απευθείας στον λογαριασμό σας και όχι να κρατιούνται για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να σας αποδοθούν.

Διαθέτει και αυτή η υπηρεσία δεύτερο επίπεδο πιστοποίησης χρήστη (2-Step Verification) σε συνεργασία με την εφαρμογή Επαληθευτής Google (Google Authenticator), αλλά και SMS στο κινητό.

Για άτομα που διακινούν μεγάλα ποσά, παρέχεται και η ασφάλεια της κρύπτης (Vault) όπου φυλάσσονται τα κρυπτογραφημένα στοιχεία και κλειδιά, με φυσικά μέσα και με πολλές προφυλάξεις σε στρατιωτική βάση.

Δυστυχώς όμως δεν μπορείς να εισάγεις νομίσματα από χάρτινο πορτοφόλι.

Πρόσφατα όμως, ανακάλυψα και μία ακόμα χρήσιμη υπηρεσία:

Ο βασικότερος λόγος που άνοιξα εδώ λογαριασμό, είναι ότι το πορτοφόλι αυτό υποστηρίζει και τα τρία βασικά νομίσματα. Bitcoin, Litecoin και Dogecoin. Πρόσφατα, παίζοντας με LTC και XDG, όπως θα δούμε στην αντίστοιχη ενότητα, χρησιμοποιούσα στην αρχή, αντίστοιχα χάρτινα πορτοφόλια. Ήρθε όμως η ώρα να συγχωνεύσω τα ψιλά μου για τα ξοδέψω, οπότε δημιουργήθηκε η ανάγκη για μια υπηρεσία πορτοφολιού που να υποστηρίζει και αυτά τα νομίσματα. Δεν σκοπεύω να μεταφέρω και τα BTC εδώ γιατί κρατάει αρκετά μεγάλη προμήθεια, αλλά για τα υπόλοιπα δεν με πειράζει.