Ένα πράγμα που συνειδητοποίησα στην πορεία μου ως Ψηφιακός Χρυσωρύχος είναι ότι δεν είχα τον χρόνο με το μέρος μου. Είτε σκάβοντας είτε κυνηγώντας. Ακόμα και αν ήθελα να ξοδεύω 8ωρο σε αυτή την υπόθεση, είδα ότι δεν έβγαινε το μεροκάματο.

Άσε που τις ημέρες της ημικρανίας και δεν άντεχα να κάτσω στον υπολογιστή ή τις μέρες που ήθελα να κάνω μοντάζ, δεσμεύοντας υπολογιστή και χρόνο σε κάτι άλλο, έβλεπα ότι δεν έβγαινε το ελάχιστο που είχα σχεδιάσει τις προηγούμενες βδομάδες. Επιπλέον, τώρα που έρχεται το καλοκαίρι, θα εξαφανιστώ για δύο μήνες στο βουνό, δουλεύοντας σε μια κατασκήνωση. Πού χρόνος για κυνήγι satoshi και litoshi.

 Άρα έπρεπε να δω, αν αυτό το εγχείρημα μπορεί να πάει λίγο παραπέρα με τα ήδη κερδισμένα.

Και αυτό το παραπέρα βρέθηκε μπροστά μου. Ανακάλυψα μια Ευρωπαϊκή εταιρεία που επενδύει για μένα, όχι σε μετοχές, αλλά σε cloud mining. Αντί να κάνω εγώ τις αναζητήσεις αυτές, τις κάνουν αυτοί για μένα. Το βασικότερο πλεονέκτημα της υπηρεσίας, ότι η αρχική επένδυση μπορεί να ξεκινήσει με μόλις 0.001BTC! Εντάξει, τόσα είχα βγάλει ήδη και απλά θα κάθονταν χωρίς να αβγατίζουν τον καιρό που θα λείπω.

Τα μετέφερα όλα εκεί. Σταθερό, χαμηλό εισόδημα για μικρά ποσά, αλλά κάτι είναι και αυτό. Σε διάστημα 15 ημερών, το ποσό που έβαλα θα πολλαπλασιαστεί ικανοποιητικά. Όταν γυρίσω από το βουνό … θα σας πω ακριβώς τι έγινε.

Κατά μέσο όρο όμως, με το mining έβγαζα 0bits, με το καθημερινό κυνήγι περίπου 200-300bits, ενώ με αυτή την εταιρεία, βγάζω καθημερινά περίπου 700bits. Όχι κι άσχημα για έναν πρωτάρη; Έτσι;

Cloud Mining

Φυσικά, πάντα υπάρχει η δυνατότητα να νοικιάσετε υπολογιστική ισχύς σε μια υπηρεσία cloud mining. Αυτοί βάζουν τα μηχανήματα και το ρεύμα, εσείς πληρώνετε κάποιο αντίτιμο για τα έξοδα (επενδύετε δηλαδή επάνω τους) και αυτοί σας δίνουν ένα ποσοστό κερδών. Όχι και άσχημη ιδέα.

Cloud mining προσφέρει και το Scryptsy. Το προτιμώ, καταρχήν γιατί πληρώνεται σε BTC και όχι σε δολάρια, όπως πολλά από αυτά που επισκέφτηκα. Τα συμβόλαια είναι ετήσια, ενώ σε άλλους για δύο χρόνια (και δεν μου αρέσει να δεσμεύομαι μακροχρόνια) και επιπλέον, δεν έχει κρυφές χρεώσεις ή προμήθειες. Το ελάχιστο ποσό που μπορείς να καταθέσεις είναι το 0.1BTC για 100GH/s. Αξίζει μια δοκιμή.

Hashnet. Άλλη μία αξιόπιστη (τουλάχιστον έτσι λένε οι γνώστες) cloud mining υπηρεσία. Ελάχιστη αγορά το 1GH/s με τιμή που κυμαίνεται περίπου στο 0.0009 BTC. Με ετήσια απόδοση 20-35%.
Cointracker. Και μια υπηρεσία cloud mining για LTC (Litecoins). Η αγορά ισχύος γίνεται με Bitcoins και για η ελάχιστη ισχύς που είναι 1mH/s κοστίζει περίπου 0.02731 BTC με απόδοση περίπου 0.017 LTC την μέρα.

Αληθινή Περίπτωση 1

Ένας φίλος αγόρασε το Antminer S5 για εξόρυξη BTC. Κοστίζει περίπου 590$ χωρίς τα μεταφορικά. Πουσαρισμένο, μου είπε (και τον πιστεύω) ότι πιάνει τα 1370GHs με κατανάλωση 690W μετρημένα, δηλαδή περίπου 16,5KW την μέρα. Υπολόγισε ότι το ρεύμα που πληρώνει ανά μέρα, είναι περίπου 0,07€ (περίπου 0,084$) σε νησί.

Σημ. Εδώ κρατώ μια επιφύλαξη, γιατί στον εκκαθαριστικό, αν υπερβείς κάποιες κιλογατόρες το τετράμηνο, οι τιμές αλλάζουν συνολικά προς τα πάνω. Δεν ξέρω (προς το παρόν) τί γίνεται σε νησί που υπάρχει άλλο καθεστώς χρέωσης.


Λοιπόν, ξοδεύεις 590$, για να παράγεις 0.0144BTC, (3$ την ημέρα, με κόστος 0,084$). Για την απόσβεση του μηχανήματος, θέλεις περίπου 200 μέρες.

Από την άλλη πλευρά:

Με 590$, αγοράζεις περίπου 2,59BCT (όταν είναι στα περίπου 230$ αγορά). Βάζεις αυτό το ποσό στο EMIcoin και με το πρώτο συμβόλαιο (μέχρι 3BTC) έχεις κέρδος 1,72% ημερησίως. Κοινώς, με τα ίδια λεφτά βγάζεις χωρίς επιπλέον κόστος 0.0447BTC. Σχεδόν τριπλάσια απόδοση.


Επίσης, στην υπηρεσία cloud mining του Scrypty  το Deluxe συμβόλαιο 1THs κοστίζει 0.95BTC (περίπου 230$), ενώ το Deluxe συμβόλαιο των 2.5THs κοστίζει μόλις 2.38BTC. Μία ακόμα επιλογή δηλαδή, που η ζυγαριά της προσωπικής μου εκτίμησης, κλίνει προς τα εκεί.

Τί να προσέχω

ΚΑΝΟΝΑΣ 1: Διαβάζω πάντα τους Όρους Χρήσης κάθε υπηρεσίας. Επιπλέον διαβάζω και τα FAQs. Μου έτυχε σε υπηρεσία, τις κρυφές χρεώσεις να τις αναφέρουν στα FAQs και όχι στους Όρους Χρήσης.
ΚΑΝΟΝΑΣ 2: Όταν κάτι σας μυρίζει, όταν χτυπάει το καμπανάκι μέσα σας, όταν κάτι δεν σας αρέσει ... εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.
Διαβάστε ΕΔΩ πώς έχασα τα πρώτα μου BTC